Czwartoklasiści włączyli się w ogólnopolską akcję edukacyjną „Śniadanie daje moc” organizowaną w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia
i Gotowania.
Udział w akcji zwiększył świadomość uczniów w kwestii prawidłowego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem śniadania - jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia - będącego źródłem siły, energii i koncentracji do nauki oraz zabawy.
Na stołach znalazły się zatem: pieczywo różnego rodzaju i kształtu, wędliny, świeżo zrobione pasty, sery, pomidory, kiełki, ziarna słonecznika, ogórki, rzodkiewki, domowy sok jabłkowy i wiele innych produktów z których powstały kolorowe i zdrowe kanapki.
Śniadanie było przepyszne, urozmaicone, niecodzienne …uuum palce lizać!
Wierzymy, że udział w programie przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania przez czwartoklasistów – zarówno w domu jak i w szkole.
Beata Sutkowska