W środę 5 kwietnia 2023 roku drugoklasiści już po raz drugi w bieżącym roku szkolnym, bawili się w cukierników. Po grudniowych ciastkach betlejemskich, przyszedł czas na wielkanocne babeczki. Pracę rozpoczęto od umycia rąk, zapoznania się z produktami oraz sprawdzonym przepisem. Drugoklasiści wsypywali mąkę i cukier do miski, wbijali jajka oraz dolewali odpowiednią ilość oleju i mleka. Dzieci z ciekawością oglądały jak zmienia się konsystencja wyrabianej ,,masy babeczkowej”. Podczas wesołej kulinarnej przygody, mali cukiernicy odkryli, że skorupka jajka jest bardzo, ale to bardzo krucha, a olej śliski, zaś z mąki się kurzy. Zalane foremki z ciastem zostały wstawione do piekarnika. Po upieczeniu, każdy z uczniów mógł ozdobić swoją babeczkę według własnego pomysłu i talentu plastycznego. Wreszcie nadszedł czas na słodki poczęstunek, na który wszyscy z niecierpliwością czekali. Babeczki zniknęły w oka mgnieniu, pozostały tylko …okruszki,
a i te po chwili zniknęły. Na szczęście wszystko upamiętniliśmy na zdjęciach.
Zapraszamy do galerii zdjęć
>>KLIK<<
Jolanta Skowron